Višefunkcionalni stol za vijećnicu i radni stol za računalnu učionicu novi su razvijeni proizvodi Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljeni su na Tjednu dizajna u Haubi, na Šumarskom fakultetu u Zagrebu i na međunarodnoj konferenciji ALICE u Ljubljani.

Projekt Razvoj novih proizvoda od slavonskog hrasta – namještaj za opremanje obrazovnih institucija predstavlja pilot projekt između Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Drvnog klastera Slavonski hrast. Ostvaren je pod vodstvom mentorica doc. dr. sc. Danijele Domljan i izv. prof. dr. sc. Silvane Prekrat i suradnjom četrnaest studenata I i II godine diplomskog studija Oblikovanje proizvoda od drva u akademskoj godini 2015/16 (Marta Badurina, Lovro Belina, Helena Borković, Ivana Hideg, Viktoria Jurina, Mihovil Karač, Franciska Klanfar, Ivan Lacković, Tin Lojen, Ivan Ražov, Valentino Slivar, Josip Svilić, Melita Šomođi).

Cilj projekta bio je oblikovanje  namještaja koji odgovaraju suvremenim potrebama učenika i nastavnika u obrazovnim zgradama, te koji primjenom dizajnersko-konstrukcijskih metoda i načela potiču kreativnost, svjesnost o hrvatskoj baštini i tradiciji RH te ekologiji i održivom razvoju. U radu studenata došla je do izražaja sinergija kreativnosti, poznavanja svojstava materijala, principa oblikovanja i konstruiranja te tehnološke pripreme proizvoda.

Od osam prihvaćenih studentskih rješenja dva su izvedena kao prototipovi. Prototipove (višefunkcionalni stol za vijećnicu, rad studenata V. Slivar, L. , I. Ražov te radni stol za računalnu učionicu, student V. Slivar) izradila je iz hrastovine stolarija Špurga d.o.o iz Županje.

Prvi puta projekt je uspješno predstavljen na Tjednu dizajna u Haubi 2016 godine na 15m2 izložbenog prostora Šumarskog fakulteta.

U periodu od listopada do prosinca 2016. u organizaciji radne skupine za promidžbu Šumarskog fakulteta i doc. dr. sc. Danijele Domljan organizirana je izložba plakata i prototipova projekta na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Projekt je također predstavljen plakatom na međunarodneoj konferenciji ALICE u Ljubljani u studenom 2016.godine.

Iz projektnog zadatka izdvajamo:  “… Sav namještaj mora biti osmišljen tako da poštuje dizajnerska, konstrukcijska, tehnološka, ekološka, ergonomska, ekonomska, izvedbena i ostala načela, HRN EN koje se odnose na kvalitetu školskog namještaja te pravilnike, zakone, normative i važeće dokumente MZOS-a i drugih ustanova odgovornih za nabavu i opremanje obrazovnih zgrada u RH. Prilikom oblikovanja svih elemenata namještaja potiče se primjena slavonskog hrasta, autohtone hrvatske vrste drva koja nosi oznaku FSC, kako bi se pojačala svjesnost o primjeni zdrave i ekološki podobne domaće sirovine te potaknula svijest o tradiciji i baštini Republike Hrvatske.”

na vrh