VINKOVCI, 29.04.2020. – Održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast elektronskim putem, s obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane COVID-om-19. Pohvaljene su mjere Vlade RH i Hrvatskih šuma, kao i dinamika brojnih projekata usmjerenih na razvoj šumarstva i drvne industrije Vukovarsko-srijemske županije.

Sjednici Skupštini su uz goste člana Uprave Hrvatskih šuma Antu Sabljića i voditelja UŠP Vinkovci Damira Dekanića, predsjednicu Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar Vinku Ivanković i vlasnika obrta Excelsior Stjepana Nikolića, nazočili predstavnici institucija članova Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST: Spačva d.d., Bjelin Otok d.o.o., Šiška d.o.o., Šišarka d.o.o., Alpi Aviaton d.o.o., Ura d.o.o., Carpinus d.o.o., Akord d.o.o., Vukovarsko-srijemska županija, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, Drvodjelska tehnička škola Vinkovci, Grad Vinkovci, Grad Otok, Otočka razvojna agencija, Općina Gradište, Općina Stari Jankovci, Općina Andrijaševci, i Centar kompetencija d.o.o.

Izbornu sjednicu Skupštine je otvorio predsjednik dr. sc. Josip Faletar. Na sjednici je jednoglasno usvojeno Izvješće o radu za 2019. godinu, Financijsko izvješće za 2019. godinu, te Financijski plan za 2020. godinu i Plan rada za 2020. godinu. Također, prihvaćena je i zamolba za pristupanje u klaster novog člana, obrta Excelsior čime je broj članova Drvnog klastera Slavonski hrast narastao na 38.

Pohvale mjerama Vlade RH i Hrvatskih šuma

Prisutni na Skupštini osvrnuli su se na izvanrednu situaciju zbog COVID-a-19 ističući da se proizvodnja u većini poduzeća odvija sukladno uputama Stožera civilne zaštite ali da obzirom na novonastalu situaciju očekuju smanjenje prihoda zbog otežanog plasmana određenih proizvoda. Pohvaljene su mjere Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa koje su uvelike pomogle drvoprerađivačima u ovoj teškoj situaciji da ne bude otpuštanja radnika. Pohvaljene su i Hrvatske šume za odluku o odgodi plaćanja od 100 dana koja je puno pomogla drvnom sektoru.

Poduzetnici zadovoljni radom Vukovarsko-srijemske županije i Centra kompetencija

Na Skupštini je pohvaljen rad Vukovarsko-srijemske županije i Centra kompetencija d.o.o. s konkretnim rezultatima i brojnim projektima u provedbi od kojih je za budućnost razvoja šumarstva i drvne industrije Vukovarsko-srijemske županije prioritet dovršetak izgradnje inovacijske infrastrukture u Gradištu i pokretanje studija drvne tehnologije u Vinkovcima.

Izvanredna situacija kao prilika za decentralizaciju

Zaključeno je da i ova izvanredna situacija još jednom pokazuje kako je drvna industrija, uz prehrambeno-prerađivačku industriju i proizvodnju hrane, strateška proizvodna grana gospodarstva koja se temelji na domaćoj sirovini, a konkurentna je s finalnim proizvodima na europskoj i svjetskoj razini.

Sve su aktivnosti usmjerene ka stvaranju i jačanju lokalnih lanaca vrijednosti šumarstva i drvne industrije od stabla u šumi pa sve do finalnih proizvoda visokog stupnja finalizacije i visoke dodane vrijednosti s primjenom kaskadne uporabe drva i kružne ekonomije.

Preduvjet za pametno i održivo korištenje šumske sirovine je raspoloživost same sirovine. Stoga se i u zaključku i ovim putem apelira na decentralizaciju Hrvatskih šuma i na unaprjeđenje modela raspodjele šumske sirovine na način da UŠP Vinkovci mora imati mogućnost samostalne raspodjele sirovine od koje najveću korist mora imati u prvom redu lokalna zajednica i lokalno gospodarstvo, a da se dobit od prodaje trupaca ulaže u razvoj lokalnog šumarstva i lokalne drvne industrije.

na vrh