Početna konferencija projekta Jačanje kapaciteta Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST za popularizaciju STEM-a (Wood4STEM) održana je 2. ožujka 2021 godine u prostorijama Šumarskog muzeja u Bošnjacima. Konferenciju je organizirao SLAVONSKI HRAST drvni klaster / SLAVONIAN OAK Wood Cluster kao nositelj projekta, zajedno s partnerima Drvodjelska tehnička škola Vinkovci i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Zagreb.

Ciljane skupine projekta uključuju nekoliko razina; djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce i opću populaciju. Projekt će provesti 46 aktivnosti popularizacije biotehničkih znanosti: 31 radionica u JLP(R)S u VSŽ, 5 igraonica u vrtićima, 5 radionica u osnovnim i 5 u srednjim školama. Projekt WOOD4STEM omogućit će grupi učenika OŠ odlazak u Drvodjelsku tehničku školu Vinkovci te grupi učenika SŠ na Šumarski fakultet na kojima će se održati 4 radionice s ciljem podizanja svijesti o šumarstvu i drvnoj tehnologiji i motivirati ih za nastavak obrazovanja u STEM­‐u.

Konferenciji su nazočili predstavnici Vukovarsko – srijemska županije, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije te ravnatelji vrtića.

Prisutnima su uvodne pozdrave uputili predsjednik Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST dr.sc. Josip Faletar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu doc. dr.sc. Jadranka Mustapić – Karlić, direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj dr.sc. Ivan Ambroš, izv.prof.dr.sc. Vjekoslav Živković fakulteta Šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Drvodjelska tehnička škola Vinkovci Josip Jovanovac.

Nakon uvodnih pozdrava, voditeljica projekta Marija Križanac prisutnima je predstavila Wood4STEM projekt naglasivši važnost i dobrobiti provedbe radionica u svrhu popularizacije STEM-a među djecom predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske dobi te opće populacije. Također, predstavnica Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Zagreb doc.dr.sc. Danijela Domljan prisutnima je objasnila način provedbe radionica koje će se održati ciljanoj skupini.

na vrh