U Bruxellesu su zastupnici u EU parlamentu Dubravka Šuica i Davor Ivo Stier održali radne sastanke s menadžerom Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST Ivanom Ambrošem na temu stanja u drvnom sektoru i projektima i aktivnostima Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST, Agencije za razvoj HRAST i Vukovarsko-srijemske županije.

Radni sastanci su održani povodom predstavljanja Vukovarsko-srijemske županije u članku The Parliament Magazine Regional Review pod nazivom „Land of the Oaks“.

Depopulacija

Prema statističkim podacima, područje Vukovarsko-srijemske županije je područje jake depopulacije – izumiranja stanovništva. Od 1991. do 2011. godine izgubljeno je 10% stanovništva, koje se zbog loše gospodarske situacija i problema nezaposlenosti kontinuirano iseljava.
Istodobno, Uprava šuma Vinkovci je u 2014. godini ostvarila značajnu dobit od prodaje lokalnog resursa slavonskog hrasta.

Centraliziran sustav upravljanja Hrvatskih šuma

Jedinstveno šumsko bogatstvo Spačvanskog bazena (najveće šume hrasta lužnjaka u Hrvatskoj i Europi) s vrijednom sirovinom slavonskog hrasta ne koristi se na učinkovit način upravo zbog centraliziranog sustava upravljanja Hrvatskih šuma. Dodatno, prema podacima Šumarskog fakulteta u 2013. iz Republike Hrvatske se izvezlo 613.000 kubika trupaca i 512.000 tona drvnog ostatka.

Zaključak radnih sastanaka je da na lokalnom području postoji kvalitetna sirovina, postoje preradbeni kapaciteti i osigurano tržište za finalne proizvode i u kratkom vremenu je na ovom prostoru moguće otvoriti značajan broj novih radnih mjesta. Stoga je misija Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST održivog razvoja, zaštite okoliša i povećanja konkurentnosti drvnog sektora učinkovitim korištenjem vrijednog šumskog resursa u potpunosti u skladu s direktivama Europske komisije i strategijama za bio-ekonomiju i cirkularnu ekonomiju.

na vrh